|
Polacy w Wielkiej Brytanii . Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Pią 6:50, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
polecam rowniez piernik
3jajka 1 szkl.cukru
1 szkl.miodu (ja mialam lipowy z tesco)
1 szkl.mocnej kawy(ja mialam tylko rozpuszczalna)
1 czubata lyzka ciemnego kakao(dostepne w tesco,morrison,asda)
3 szkl.maki
3/4 szkl.stopionej margaryny lub oleju
1 torebka przyprawy korzennej(ja nie mialam,ale zamiast tego dodalam cynamon,dwa skruszone gozdziki i imbir)
1 plaska lyzeczka sody
garsc posiekanych orzechow arachidowych
sol
tluszcz i bulka do formy
Make przesiac z soda,kakao i wymieszac z przyprawa korzenna.Zoltka utrzec z cukrem do bialosci,a nastepnie dalej ucierajac dodawac po lyzce miod,goraca kawe,make z dodatkami oraz tluszcz i posiekane orzechy.
Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane i delikatnie polaczyc z ciastem.Przelozyc do natluszczonej formy i wstawic na 20 min.do nagrzanego piekarnika (180 stopni),a nastepnie zwiekszyc temp.do 220 i piec kolejne 40 min.Piernik mozna polac polewa lub lukrem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
moniap514
Bywalec
Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 8:24, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja tez uzywam maki plain flour ale z lidla jest dobra. ciasta wychodza smaczne, paczki tez. wogole nie uzywam maki samorosnacej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Pią 14:36, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
nusia_1479 ja głównie piekę chleb w breadmaker (to jest robot do pieczenia chleba- wrzucasz składniki i po 3 godzinach wyjmujesz chlebek)
ale robiłam tez sama i piekłam w piekarniku - jest dużo zabawy przy tym a i efekt ze szkockiej maki niezbyt rewelacyjny
tzn. chleb jest "zjadliwy" ale nie pyszny i nie rosnie duży.... dlatego podejrzewam, że złe mam proporcje składników.
Nie wiem jak inne dziewczyny, ale mi Breadmaker bardzo się sprawdza, bo nie musze jechać 10 mil -jedynie za chlebem, gdy nagle mi sie skończy
taki robot to koszt od 30F w górę.
Dzis raczej nie podam przepisu na chleb z piekarnika - bo muszę postac trochę w kuchni przy zlewie a potem obiado-kolacja dla meża
więc przewiduję, że nie będe miała już dzis czasu na kompa
ale jutro napewno tu zajrze i wtedy napiszę OK ?
pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nusia_1479
Stały bywalec
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Edinburgh
|
Wysłany: Pią 14:52, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
dzieki zorza stwierdzilismy z mezem ze tez sobie kupimy to urzadzenie do chlebka,dzieki!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Pią 20:27, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Polecam wam ciekawe ciasto - bardzo smaczne jesli ktos lubi wiórki kokosowe.
Biszkopt:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy 25 minut.
Masa:
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy
1 szklanka wody
1 szklanka soku z ananasów
4 żółtka
1 masło śmietankowe
1 łyżka cukru pudru
1 mleko
Ugotowac budyn, wlewajac do garnka wode i sok, na to wlac rozmacony budyn w czesci wody. Potem ostudzic, dodac maslo, żółtka i cukier puder, dokładnie zmiksowac, dodac w kostke pokrojone ananasy.
Ciasto z wiórek:
1 szklanka cukru
4 białka
2 paczki wiórek
Ubic piane z bialek, dodac cukier i wiórka. Włozyc do tortownicy i piec jak pierwsze ciasto - czyli biszkopt. Ostudzic i delikatnie wyjac. Mozna polac polewa.
Ciasto ma miec kolejnosc:
od spodu ma byc biszkopt, nastepnie krem z ananasow, nastepnie masa z wiorek i polewa.
Naprawde smaczne ciasto.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Pią 20:36, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Podam wam jeszcze przepis szarlotki - tzw. tania szarlotka :lol:
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy mannej
1-2 kg jablek
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Tłuszcz (margaryna)
bułka tarta do formy
Jablka zetrzec na tarce. Wymieszac make, kasze, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Podzielic na 3 równe czesci. Do wysmarowanej tluszczem i posypana bulka tarta tortownicy wsypac warstwe sypkich wymieszanych produktow, nastepnie warstwe jablek, pozniej znowu warstwe sypka i warstwe jablek. Na wierzchu powinna byc warstwa sypka, na ktora rownomiernie zetrzec ochlodzona margaryne lub pokroic cienko. Piec ok 1 godziny az warstwa tluszczu rozpusci sie.
Raz robilam te szarlotke i przyznam ze byla rowniez bardzo smaczna a bardzo latwa w wykonaniu jest - no i jak nazwa sama mowi "tania". :lol:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Sob 7:25, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
oo nastepna sie "rozszalała" z przepisami na ciasta :lol:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Sob 7:38, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
nusia_1479 szkotki, które znam i mają ów breadmaker są bardzo zadowolone - mozna tam tez wypiekac ciasta lub robić sobie spód do pizzy
tzn. oczywiscie zależy jaki "robot" kupisz
ja mam firmy - morphy richards i jest tam wiele różnych przepisów
wszytskie składniki na wypiek chleba czy ciast kupisz w Tesco, więc problemu nie ma
pozdrawiam
pa !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Sob 9:35, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Ach rozpisalam sie - bo tak sie tez jakos rozmarzylam w tych ciastach. Chyba sie dzis zabiore za jakies ciasto i moze ciasteczka z przepisu naszej kolezanki :lol:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Sob 10:31, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
zobaczcie co znalazłam :lol:
skarbnica przepisów: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Wto 17:06, 05 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
a gdzie dostanę CUKIER WANILIOWY ?
jak to sie tutaj nazywa?
szwagierka próbowała tłumaczyć sprzedawczyni w sklepie o co jej chodzi (cos na kształt: vanilla sugar), ale ta całkowicie nie wiedziała... może nic nie wie o pieczeniu ciast
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Śro 13:54, 06 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
wiesz nie kupowalam jeszze tutaj cukru waniliowego,bo zazwyczaj mam przysylany z polski lub kupiony w polskim sklepie,ale na tym kupionym w sklepie polskim napisane jest "vanilla sugar",wiec moze oni nie uzywaja cukru waniliowego?:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Śro 19:26, 06 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
kad240 napisał: | ,wiec moze oni nie uzywaja cukru waniliowego?:) |
wszystko możliwe :roll: :lol:
powiem mamie, żeby mi przysłała
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Śro 20:30, 06 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
hej
dzis upiekłam chałkę
wyszła swietna :lol: idealna zamiast chleba
wogóle nie czuć szkockiej mąki
a przepis z tej stroniczki:
zorza napisał: | skarbnica przepisów: [link widoczny dla zalogowanych] |
piekłam juz kilkakrotnie korzystając z różnych przepisów z tej strony
wszystko pyszne i łatwe do wykonania
[link widoczny dla zalogowanych]
:D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|