|
Polacy w Wielkiej Brytanii . Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Czw 7:30, 05 Kwi 2007 Temat postu: CIASTA I CIASTECZKA |
|
|
na razie podaje przepis na pyszna szarlotke
1 szklanka maki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny (tutaj semolina dostepna w TESCO)
1,5 kg jablek
1 porcja proszku do pieczenia
1 porcja cukru waniliowego
pol kostki margaryny
mielony cynamon
sok i skorka otarta z jednej cytryny
tluszcz i bulka tarta do formy:)
Sypkie produkty przesiac razem i podzielic na trzy czesci,cynamon rowniez dodac.Jablka umyc(mozna obrac,ale nie jest to konieczne),zetrzec na tarce z duzymi otworami,skropic sokiem z cytryny i posypac cynamonem,wymieszac.Do natluszczonej,wysypanej bulka tarta formy wysypac 1/3 sypkich produktow i przykryc polowa jablek.Nastepnie wysypac nastepna 1/3 sypkich produktow i przykryc druga polowa jablek.Na wierzch wysypac ostatnia czesc sypkich produktow.Zimna margaryne zetrzec na tarce z duzymi otworami bezposredni na szarlotke.Przykryc folia aluminiowa.Wstawic do nagrzanego piekarnika (200 stopni)na 45 min..Nastepnie zdjac folie i piec jeszcze 15 min.
Zycze smacznego.Ciasto proste i naprawde pyszne :D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Czw 7:32, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
jutro podam nastepny przepis:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Czw 8:49, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Dzieki - trzeba by moze cos pomyslec na swieta upiec? Nawet blaszek nie mam w tej Anglii :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Czw 9:29, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ciasto z owocami ....... szybkie / kruche
4 szkl. mąki
margaryna 250g
kokosowe wiórki
proszek do pieczenia (ok.1 łyżeczka)
1/3 szkl. cukru (do ciasta)
5 żółtek
białka osobno
wyrobic ciasto (odłożyć "duzą garsć" na posypkę) , położyc ciasto na wysmarowanej blasze, polac ubitym białkiem, potem dżem lub owoce, potem kokos i pokruszone ciasto.
Zapiekać około 45 min w 200st.
to jest przepis mojej mamy - należy uważać żeby nie "przesuszyć" ciasta; zarówno w piekarniku jak i potem po wyjęciu - ale i tak będzie "zjadliwe" chyba nawet jest lepsze na drugi dzień ( należy przykrywac ciasto sciereczką)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Czw 9:35, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
a ten przepis mam od Szkotki
4 uncje rozpuszczonej margaryny
4 -/- brązowego cukru (sypiego)
4 -/- mąki samorosnącej
4 -/- jasnych rodzynek
4 -/- innych rodzynek
1 ubite jajko
dobrze wymieszać, wyozyc na blachę - równo rozsmarować
piec az ciasto będzie złotego koloru
180 st. przez około 20 min.
pokroić na kawałki jak jeszcze jest ciepłe - po wystygnięciu będzie bardzo niewygodnie go pokroić
robiłam 1 raz - dobre "ciasto"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Czw 9:41, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
PIEGUS
1 szklanka białek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szklanka maku (nie musi byc mielony)
szczypta proszku spulchniającego
białka ubic na pianę, w misce wymieszać ja delikatnie z reszta składników. Piec w gorącym piekarniku około 0,5 godz. na jasnozłoty kolor
nie wiem dokładnie jaka temp. bo mi postatnio wyszlo za suche
więc może wystarczy do 180st. ?
acha i troche mało tego ciasta 8-)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Czw 9:43, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Ale zorza sie rozpedziłas z tymi ciastami? A powiedz mi co to jest za mąka samorosnaca? Mozesz jakas polecic?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Czw 9:45, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Piszcie jakich produktów angielskich uzywacie - bo kiedys jak kupilam maka angielska na pierogi - to wogole nie moglam z niej ciasta zagniesc. Koncowy efekt byl taki ze nie bylo pierogów. Teraz kupuje jak potrzebuje z polskiego sklepu nasz polska make.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MartaB
Stały bywalec
Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kent
|
Wysłany: Czw 9:53, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja tez raz zrobilam pierogi z angielskiej maki - niby wyszly ale nie byly takie miekkie jak powinny byc i byly jakies zołte ;d teraz kupuje rowniez polska make i daje do wszystkiego
a o jakie produkty angielskie pytasz ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Czw 10:01, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Własnie np. o mąke. Zawsze łatwiej bedzie mi kupić angielska niz polska - bo teraz mieszkam troche daleko od polskiego sklepu wiec musialabym jechac specjalnie. Dlatego jesli np maka jest jakas dobra i sprawdzona przez kogos to wygodniej byloby mi ja kupic np w Sainsbury's lub Tesco - mam niedaleko siebie te sklepy.
Ogolnie tez inne jakies tam angielskie produkty, zapachy, margaryny itp. Jakich wy uzywacie. ? Bo rozumiem ze skoro uzywacie to sa juz sprawdzone? :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Czw 12:53, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
mak4701
masz całkowita rację - mąka szkocka jest fatalna
próbowałam różne, ale żadna nie daje pożądanych efektów
więc niektóre polskie przepisy nija sie mają do tutejszych składników
ja używam do pieczenia chleba w breadmaker - Strong white bread flour, firmy Allinson albo
strong brown bread flour - Tesco
nie dodawałam ich nigdy do ciasta- ale pewnie kiedys je swypróbuje
drożdże - Tesco, Fast action dried yeast (zielone opakowanie)
mąka, która ja nazywam "samorosnącą" to self rising -chyba wszędzie mozna ja kupić
jest biała i taka jakby z resztkami po otrębach (bardziej brązowa) - nie pamiętam dokładnej nazwy
no i podstawowa mąka - plain flour
ale chyba tez zaczne kupować polskie mąki, tylko że mi nigdy nie po drodze do "tych" sklepów :roll:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Czw 13:10, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
dzieki zorza. Wlasnie mi tez teraz całkowicie w inna strone do polskiego sklepu - a i pakistanczyków tu z polskim towarem tez wcale jeszcze nie widzialam. Albo bede kupowala na zapas :) albo zaczne kupowac polecane przez was.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nusia_1479
Stały bywalec
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Edinburgh
|
Wysłany: Czw 14:39, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
zorza a czy moge prosic o przepis na chlebek z tutejszych składnikow i mam pytanie o te drozdze czy kupujesz takie w proszku?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Pią 6:32, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja uzywam plain flour i jak na razie ciasta wychodza pyszniutkie,pierogi rowniez robilam z tej maki i nie byly zle.nie uzywam maki "samorasnacej",raz kupilam i nic z niej nie wychodzilo.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Pią 6:33, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja uzywam plain flour i jak na razie ciasta wychodza pyszniutkie,pierogi rowniez robilam z tej maki i nie byly zle.nie uzywam maki "samorasnacej",raz kupilam i nic z niej nie wychodzilo.dzis pieke makowce na swieta:)zobaczymy czy wyjda.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|