|
Polacy w Wielkiej Brytanii . Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Pon 18:57, 26 Mar 2007 Temat postu: Łososiowe dania |
|
|
chyba dosyc popularna rybka..... ostatnio zapiekam go w sosie smietanowo-cebulowym - do tego frytki, lub również zapiekane ziemniaki mojemu mężowi bardzo smakuje a i córka nie marudzi
łosos duszony
Składniki:
6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm,
4 szklanki wody,
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki,
1 cytryna pokrojona w plastry,
1 cytryna podzielona na cząstki,
szczypta soli, szczypta pieprzu, świeży koperek
W dużym rondlu połączyć wodę i cebulę, plasterki cytryny, sól i pieprz. Zagotować, dusić przez 5 minut. Dodać łososia. Przykryć i dusić 7 do 10 minut aż ryba będzie łatwo dzielić się pod widelcem na płatki. Wyjąć łososia na salaterkę, przybrać cząstkami cytryny i koperkiem.
łosos pieczony
Składniki:
4 porcje:
- 80 dag świeżego sprawionego łososia
- cytryna
- sól
- pieprz
- 4 łyżeczki masła
- natka pietruszki
Wykonanie:
Rybę skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Wstaw na godzinę do lodówki, aby nabrała aromatu. Kawałki ryby ułóż następnie na folii aluminiowej, połóż na nich wiórki masła, szczelnie owiń folią. Rybę ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piecz około 40 minut (kawałki ryby możesz też ułóż na ruszcie grilla i piecz po 15 minut z każdej strony). Na koniec posyp natką pietruszki. Ryba smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami, sosami i surówkami.
łosos w sosie cebulowo-pieprzowym
Składniki:
4 porcje:
- 4 kawałki filetów z łososia (po 10 dag)
- duży por
- 4 źdźbła szczypiorku
- 3 cebule
- szklanka białego wytrawnego wina
- pół szklanki wywaru rybnego
- łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Por przetnij wzdłuż, odetnij część korzeniową i górną część zielonych liści. Zdejmij 8 wierzchnich liści, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku (5 minut) i osącz. Każdy z opłukanych i osolonych filetów zawiń w 2 liście pora, zwiąż szczypiorem i umieść na sicie do gotowania na parze. Gotowanie powinno trwać 15 minut (na małym ogniu). Obrane cebule obgotuj w osolonym wrzątku (25-30 minut), a następnie osącz je i zmiksuj na piure ze szczyptą soli i pieprzu. Teraz ugotuj wywar rybny, trzymając go na ogniu aż do wyparowania połowy płynu. Dodaj piure cebulowe, sok z cytryny i połowę pieprzu. Sos podgrzej, zalej nim łososia w porach i udekoruj zielonym pieprzem.
łosos z pieczarkami
Wykonanie:
Filety z lososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 lyzki posiekanego koperku (musi byc go bardzo duzo)
pieprz
1/2 szklanki bialego wina
maslo
Piec nagrzac do 180C.
Przygotowac plaskie, szerokie naczynie do zapiekania i wysmarowac dno grubo maslem.
Filety lososia pokroic na cienkie plastry. 1/2 kg pieczarek pokroic na cienkie plastry. Pieczarki rowno rozlozyc po dnie. Posypac pieprzem. Posypac polowa koperku. Ulozyc plastry lososia w pojedynczej warstwie, troche zazebiajac. Reszte koperku posypac na wierzchu. Posypac pieprzem. Zakryc naczynie szczelnie folia.Wstawic do pieca na 5 minut, wyjac, odkryc i polac winem. Znow zakryc i wstawic do pieca na 15 minut.
Podac z ryzem.
Jaki Wy macie sposób na "salmona" ?[/url]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|