Forum Polacy w Wielkiej Brytanii                                                                       . Strona Główna Polacy w Wielkiej Brytanii .
Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Łososiowe dania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zorza
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: okolica Inverness

PostWysłany: Pon 18:57, 26 Mar 2007    Temat postu: Łososiowe dania

chyba dosyc popularna rybka..... ostatnio zapiekam go w sosie smietanowo-cebulowym - do tego frytki, lub również zapiekane ziemniaki mojemu mężowi bardzo smakuje a i córka nie marudzi

łosos duszony


Składniki:
6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm,
4 szklanki wody,
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki,
1 cytryna pokrojona w plastry,
1 cytryna podzielona na cząstki,
szczypta soli, szczypta pieprzu, świeży koperek

W dużym rondlu połączyć wodę i cebulę, plasterki cytryny, sól i pieprz. Zagotować, dusić przez 5 minut. Dodać łososia. Przykryć i dusić 7 do 10 minut aż ryba będzie łatwo dzielić się pod widelcem na płatki. Wyjąć łososia na salaterkę, przybrać cząstkami cytryny i koperkiem.


łosos pieczony

Składniki:
4 porcje:
- 80 dag świeżego sprawionego łososia
- cytryna
- sól
- pieprz
- 4 łyżeczki masła
- natka pietruszki


Wykonanie:
Rybę skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem zarówno na zewnątrz, jak i od wewnątrz. Wstaw na godzinę do lodówki, aby nabrała aromatu. Kawałki ryby ułóż następnie na folii aluminiowej, połóż na nich wiórki masła, szczelnie owiń folią. Rybę ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piecz około 40 minut (kawałki ryby możesz też ułóż na ruszcie grilla i piecz po 15 minut z każdej strony). Na koniec posyp natką pietruszki. Ryba smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami, sosami i surówkami.


łosos w sosie cebulowo-pieprzowym

Składniki:
4 porcje:
- 4 kawałki filetów z łososia (po 10 dag)
- duży por
- 4 źdźbła szczypiorku
- 3 cebule
- szklanka białego wytrawnego wina
- pół szklanki wywaru rybnego
- łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Por przetnij wzdłuż, odetnij część korzeniową i górną część zielonych liści. Zdejmij 8 wierzchnich liści, umyj, ugotuj w osolonym wrzątku (5 minut) i osącz. Każdy z opłukanych i osolonych filetów zawiń w 2 liście pora, zwiąż szczypiorem i umieść na sicie do gotowania na parze. Gotowanie powinno trwać 15 minut (na małym ogniu). Obrane cebule obgotuj w osolonym wrzątku (25-30 minut), a następnie osącz je i zmiksuj na piure ze szczyptą soli i pieprzu. Teraz ugotuj wywar rybny, trzymając go na ogniu aż do wyparowania połowy płynu. Dodaj piure cebulowe, sok z cytryny i połowę pieprzu. Sos podgrzej, zalej nim łososia w porach i udekoruj zielonym pieprzem.



łosos z pieczarkami

Wykonanie:
Filety z lososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 lyzki posiekanego koperku (musi byc go bardzo duzo)
pieprz
1/2 szklanki bialego wina
maslo

Piec nagrzac do 180C.
Przygotowac plaskie, szerokie naczynie do zapiekania i wysmarowac dno grubo maslem.
Filety lososia pokroic na cienkie plastry. 1/2 kg pieczarek pokroic na cienkie plastry. Pieczarki rowno rozlozyc po dnie. Posypac pieprzem. Posypac polowa koperku. Ulozyc plastry lososia w pojedynczej warstwie, troche zazebiajac. Reszte koperku posypac na wierzchu. Posypac pieprzem. Zakryc naczynie szczelnie folia.Wstawic do pieca na 5 minut, wyjac, odkryc i polac winem. Znow zakryc i wstawic do pieca na 15 minut.
Podac z ryzem.


Jaki Wy macie sposób na "salmona" ?[/url]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin