|
Polacy w Wielkiej Brytanii . Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MartaB
Stały bywalec
Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kent
|
Wysłany: Pon 22:29, 22 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Lasagne
Składniki na 6 porcji
gotowe lasagne (mozna podgotowac kolo piecu minutek)
30 dkg żółtego sera (najlepiej mozarella)
SOS BOLOŃSKI:
30 dkg mielonego mięsa
1 puszka pomidorów bez skórki
koncentrat pomidorowy do smaku
laska selera naciowego
1 marchew starta na grubych oczkach
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
SOS BESZAMELOWY:
0,8 litra mleka
8 dkg masła
1 płaska łyżka mąki
sól, pieprz, mielona gałka muszkatułowa
SOS BOLOŃSKI: Na dużej patelni na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, posypać szczyptą oregano i smażyć do miękkości. Dodać pomidory i w całości marchewkę, drobno pokrojony seler i litek laurowy, który po ok 30 min. wyjąć. Pod koniec doprawić solą pieprzem. Mozna dodac ulubionych ziol do smaku.
SOS BESZAMELOWY: Rozpuścić w garnku masło i zarumienić. Dodać mąkę i zasmażać 2-3 minuty. Do tego wlać powoli mleko i mieszać na gładką masę. Mieszając zagotować, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatułową.
Posmarować grubo masłem formę do pieczenia. Polać sosem beszamelowym i położyć warstwe makaronu, sos boloński, ser, sos beszamelowy, makaron, itd. Ostatnia warstwa to lasagne, starty ser i beszamel. Przed włożeniem do piekarnika polać 2 łyżkami oliwy. Piec 45 min. w temp. 180 stopni.
Pracochlonne ale pyszne:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MP_23
Nowy na forum
Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Słupsk/Londyn
|
Wysłany: Śro 19:33, 24 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Moje obiady to zazwyczaj zupy ale na przemian z jakimś mięsnym albo innym posiłkiem.Wiem że w Anglii już można dostać prawie większość polskich produktów więc jest możliwe zrobienie wielu tradycyjnych obiadów. Co mogę podrzucić np: +kotlety mielone z piersi z indyka (chudsze,zdrowsze) w grubo pokruszonej panierce a'la kotlet pożarski,
+naleśniki z pieczarkami zapiekane z serem
+ryba (najlepiej panga,ale może byc inna ) w panierce z sezamu
+bigos z młodej kapusty : zagotować wode w garku,posiekać kapuste wrzucić do wody razem z wegetą i przyprawami (pieprz ,ziele,listek)gotować aż zmięknie, następnie pokroić kiełbase w kostke ,marchewke w półtalarki, pomidory z puszki,pogotować razem i zjeść :))))))))
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pelik83
Gaduła
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fort William
|
Wysłany: Czw 10:15, 25 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Dewolaj a właściwie Kotlet de volaille
Oto przepis:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 piersi z kur lub kurczakow,
2 lyzki masla,
2 male jaja,
1-2 lyzki maki,
3 lyzki tartej bulki,
sklarowane maslo do smazenia,
sol.
1. Oczyszczone piersi umyc, osuszyc, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, wlozyc do niego lyzke masla i zacisnac brzegi. Filety
posolic.
2. Roztrzepac jaja, przygotowac na talerzykach make i przesiana tarta bulke,
kotlety panierowac w mace, jaju i bulce. Rozgrzac maslo na patelni, smazyc
na srednim ogniu po 3 min z kazdej strony, po czym potrzymac jeszcze filety
na malym ogniu (pod przykryciem) przez 2 min.
3. Polozyc na kazdym kotlecie krazek masla i plasterek cytryny. Podawac z zielonym groszkiem lub marchewka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Vlad Palownik
Cos tam pisze...
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 46
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Pon 12:57, 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
schaboszczak + zimniory + słatka:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bystra2000
Bywalec
Dołączył: 29 Sty 2007
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Wto 14:10, 30 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Oj niezdrowo się odżywiacie :):):):)
żartuję oczywiście , też lubię schaboszczaki z zasmażaną kapustą .
A że jeszcze mieszkam w kraju,więc kłopotu nie ma żadnego z zakupem dobrej kapustki . Mniam :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wioletta24
Bywalec
Dołączył: 01 Lut 2007
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 12:25, 14 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
chcialabym zapytac czy ma ktos pomysl na walentynkowa kolacje nie wiem co mam ugotowac a chcialabym zrobic cos nowego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Śro 11:11, 07 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
a ja mam dzis na obiadek nalesniki z dzemem i sosem jogurtowym:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorcia
Administrator
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fort William
|
Wysłany: Śro 11:28, 07 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
pelik83 napisał: | Dewolaj a właściwie Kotlet de volaille
Oto przepis:
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 piersi z kur lub kurczakow,
2 lyzki masla,
2 male jaja,
1-2 lyzki maki,
3 lyzki tartej bulki,
sklarowane maslo do smazenia,
sol.
1. Oczyszczone piersi umyc, osuszyc, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, wlozyc do niego lyzke masla i zacisnac brzegi. Filety
posolic.
2. Roztrzepac jaja, przygotowac na talerzykach make i przesiana tarta bulke,
kotlety panierowac w mace, jaju i bulce. Rozgrzac maslo na patelni, smazyc
na srednim ogniu po 3 min z kazdej strony, po czym potrzymac jeszcze filety
na malym ogniu (pod przykryciem) przez 2 min.
3. Polozyc na kazdym kotlecie krazek masla i plasterek cytryny. Podawac z zielonym groszkiem lub marchewka |
o kurcze dewolaje muwisz mniam mniam w niedziele na obiad sobie zycze skoro znasz przepis nic trudnego hehehehe :twisted:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Pią 11:07, 09 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
hihihi a ja dzisiaj mam miesko na rozowo:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorcia
Administrator
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fort William
|
Wysłany: Pią 11:08, 09 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
ja chyba zrobie kotlety mielone
no wlasnie pora ziemniaczki obrac mlode z koperkiem mniam mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Pią 20:49, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
A co poradzilybyscie zrobic ciekawego z piersi kurczaka? Mam pol zamrazarki piersi i codziennie tylko kotlety z piersi i "Pomysl na kurczaka" (z torebki), czasami zrobie Strogonowa i koniec pomyslu na jakies potrawy z piersi. Co byscie polecili? Jakis przepis?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MartaB
Stały bywalec
Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kent
|
Wysłany: Pią 22:50, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
ja czasem korzystam jak braknie mi pomyslu, co do piersi z kurczaka robie czasem w ciescie z przyprawami i ziarnem sezamu na glebokim oleju naprawde polecam pychotka - ziarno wystarczy uprazyc na patelni bez oleju mieszac az do lekkiego zrumienienia, dodac do ciasta (jak na nalesniki), osobno pokrojone w wieksze paski piersi z kurczaka w przyprawach wg uznania ja mieszam sos sojowy z ziolami wegeta i pieprzem .. i obsmazam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Sob 14:35, 17 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Brzmi pysznie tylko wykonanie niezbyt chyba szybkie i proste :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Wto 8:48, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
ja dzis mam ochote na placuszki ziemniaczane:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Wto 10:07, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
a ja niedługo ide myć samochód i wtedy bedę sie zastanawiała co zrobię na obiad - tymczasem pomysłu brak..... i niektórych składników
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|