|
Polacy w Wielkiej Brytanii . Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorcia
Administrator
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fort William
|
Wysłany: Wto 13:01, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
kad240 napisał: | ja dzis mam ochote na placuszki ziemniaczane:) |
mhhm pycha placek najlepiej po wegiersku
my mamy dzis spagetti
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Pon 19:03, 26 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
przyznam że odrobinę experymentowałam, ale wyszło smaczne - więc podpowiem jak urozmaicić smak kotletów mielonych
składniki:
mięso mielone (ja miałam wieprzowe)
ząbek czosnku (starkowany)
łyżka przecieru pomidorowego
bułka sucha (do namoczenia w wodzie i wycisnięcia)
kilka pieczarek drobno starkowanych (to ta nowosc dla mnie )
jajko
przyprawy
wymieszałam, obtoczyłam w bułce tartej (mojej produkcji, bo wydaje mi sie smaczniejsza 8-) ) i usmażyłam na oleju
smakowało lekko inaczej - ale to były nadal "mielone" i do tego nadal smaczne
pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Nie 10:11, 01 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja dzis podaje zurek i schabowego:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Wto 6:29, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
mak4701 cos z piersi kurczaka
sama czesto nie gotuje,ale polecam,mojemu mezowi smakowalo
4 filety z piersi kurczaka
2 marchewki
1 sredni seler
2 czerwone cebule
1 papryka
suszone ziola(prowensalskie,tymianek,oregano,majeranek)
sos sojowy lub przyprawa do zup w plynie
sok z cytryny
sol.pieprz
oliwa lub dobry olej
Filety lekko rozbic,natrzec sokiem z cytryny i sosem sojowym.Zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki przynajmniej na pol godziny (polecam zrobic dzien wczesniej i wstawic do lodowki).
Warzywa oczyscic i pokroic w malutkie slupki lub piorka.Plaska forme do zapiekania wylozyc folia aluminiowa,a na niej ulozyc platy miesa.Przykryc wymieszanymi warzywami,posypac ziolami,sola i pieprzem,skropic sosem sojowym.Przykryc folia aluminiowa,wstawic do nagrzanego piekarnika (180C)
na okolo 30min.(moze byc troche dluzej).Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MartaB
Stały bywalec
Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kent
|
Wysłany: Wto 9:05, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
a ja polecam zapiekanki z makaronu - prosto i bardzo sycace przy tym pyszne, robie je z dwoma sosami albo pomidorowym albo serowo-beszamelowym
mieso mielone pol kg
marchewka
seler naciowy - polowa
cebula
papryka czerwona i zielona badz zolta
30 dkg pieczarek
podsmazyc starta na grubych oczkach marchew, cebule, pieczarki papryki
dodac do podsmazonego wczesniej miesa mielonego, zalac pomidorami w puszcze duscic - dodac ziola jakie lubicie i przyprawy - ja uzywam oxo do lasagne i zapiekanek...
osobno ugotowac makaron
wysmarowac forme maslem ulozyc makaron polac sosem zmieszanym z miesem i warzywami, na wierzch duzo sera zoltego startego i do piekarnika na 20 min w 190 stopniach
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Wto 9:34, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
smaczny opis dziewczyny - musze wypróbować :lol:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MartaB
Stały bywalec
Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 358
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kent
|
Wysłany: Śro 10:38, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja w ogole nie pieke powiem wam nie mam do tego reki zdajscie :D gotowac lubie i podobno dobrze gotuje ale z pieczeniem ehhh
szczescie ze moj maz nie przepada za ciastami itp
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Śro 11:00, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja uwielbiam piec ciasta i ciasteczka i przynajmniej raz w tygodniu jest cos pysznego.moj maz uwielbia slodkosci.:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Śro 11:20, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
kad podrzuc nam jakis przepis na latwe w wykonaniu ciasta i ciasteczka. Ja bardzo lubie piec ale odkad jestem w UK nie robie tego. Nawet szczerze powiem niewiem czemu? :)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Czw 7:19, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ok,dam nowy temat:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Pią 7:04, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
mak4701 jeszcze jeden przepis z piersi kurczaka
40 dag miesa(filety z indyka lub kurczaka)
25 dag grzybow(boczniaki,pieczarki,grzyby lesne)
2-3 cebule
1 strak kolorowej papryki
1 puszka konsrewoej kukurydzy lub groszku
3-4 lyzki oliwy lub oleju
1 puszka pomidorow w zalewie
garsc posiekanej zieleniny(wedlug uznania)
sok z cytryny
warzywna przyprawa typu vegeta
1 lyzka maki pszennej
so,pieprz cayenne lub mielona papryka
Mieso pokroic w cienkie paseczki lub kostke,skropic sokiem z cytryny i natrzec przyprawa warzywna.
Zawinac w folie i wlozyc do lodowki na conajmniej pol godzinki(polecam na dluzej).Cebule pokroic w kostke,zeszklic na tluszczu.Pomidory rozgniesc widelcem,papryke oczyscic,pokroic w paseczki i razem z pomidorami dodac do cebuli.Grzyby oczyscic,pokroic na cienkie paseczki,dodac do sosui ,stale miszajac dusic na mamlym ogniu.Dodac mieso i dusic na malym ogniu do kiekkosci.Kukurydze odsaczyc z zalewy,dodac do smietnika i zagotowac.Jesli sos jest zbyt rzadki,mozna zagescic go lyzka maki rozprowadzona w 2-3 lyzkach zimnej wody.Doprawic do smaku.Przed podanie dodac posiekana zielenine i dobrze wymieszac.Podawac z ryzem lub kaszka kuskus.
przepis wyprubowany przeze mnie:)
chyba zaczynam lubic te moje gotowanie:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Pią 11:45, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Brzmi zachecajaco - zrobie w tygodniu :) Dzieki wielkie. Jakby co to czekam na jeszcze wiecej przepisow.....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Sob 7:32, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
BIAŁY BARSZCZ zaczyn wg mojej babci z lat około 60tych
na 1 litr letniej wody wsyp 5 czubatych łyżek mąki przennej (lub specjalnej na żurek). Dodaj 1 ząbek czosnku, skórke z chleba i wymieszaj.
Przykryj sciereczką - czasami mieszaj.
Po około 2-3 dniach sie zakwasi.
Na gotujący sie bulion wlej 3/4 zaczynu (barszczu).
Reszte postępuj jak z barszczem np. z proszku (np. biała kiełbasa, ziemniaki itd.)
ja robiłam do tej pory 1 raz.... ale miałam za ciepło w pokoju i na 3 dzień było juz zbyt ukiszone i musiałam wylać... dlatego radze PILNOWAĆ ów zaczyn :lol:
co do tej pozostałej 1/4 zaczynu ...... to zrobić ponownie zaczyn na tej bazie (woda, mąka, czosnek) - ponoć smakuje jeszcze lepiej
zobaczymy co mi wyjdzie - bo gotuje dzis po południu lub jutro do południa :D
moja mama do tej pory w ten sposób robi biały barszcz, bo kupowanie torebek z proszkiem za drogo ją wychodzi (4 dorosłe osoby z dużym apetytem)
smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nusia_1479
Stały bywalec
Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Edinburgh
|
Wysłany: Czw 13:33, 06 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
a ja robie dziś kluski ślaskie mniam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|