|
Polacy w Wielkiej Brytanii . Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Czw 20:26, 15 Mar 2007 Temat postu: RYŻ i potrawy z jego dodatkiem |
|
|
lubię ryż - zawsze lubiłam
napisze Wam kilka "moich" przepisów
SAŁATKA z tyńczyka, kukurydzy, majonezu i ryżu !
1 szklanka suchego ryżu - ugotować
dodać tuńczyk z puszki (w sosie własnym)
kukurydzę z puszki
wymieszać dodając majonezu (wg upodobań)
+ przyprawy (sól, pieprz, koperek)
wygląd nie jest zachęcający, ale jeżeli lubicie tuńczyka - to taka sałatka tez Wam posmakuje
moje koleżanki dodają tez inne składniki m.in. posiekanego ogórka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Czw 20:33, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Risotto z pomidorami
300g ryżu
litr bulionu warzywnego (z kostki)
2 ząbki czosnku
4 pomidory
cebula
3 łyzki oleju
2 łyzki sera żółtego (np. parmezanu)
sól
pęczek bazylii (lub mniej - jak kto lubi)
*ewentualnie: kiełbasa, papryka słodka (powiedzmy 1/2)
Pomidory sparzyć, obrac i pokroić w kostkę.
Czosnek i cebulę obrac, posiekać. Podsmażyc na rozgrzanym oleju.
Do warzyw dodac ryż. Chwilkę smażyc mieszając. Nastepnie dodac szklanke bulionu i pomidory. Smazyc uzupełniając potrawkę w trakcie wyparowywania płynu pozostałym bulionem. Dodać żółty ser i częsć pokrojonej w paseczki bazylii.
Jeżeli zdecydujecie sie na kiełbase i paprykę to to jest dobry moment by je dodac
Risotto doprawic solą. Udekorowac pozostalą bazylią....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Czw 20:42, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Kulki z mięsa i ryz
szklanka ryżu
300g kurek (z zalewy) lub PIECZAREK
300g mielonej wieprzowiny
cebula
jajko
2 plastry chleba tostowego
3 łyzki oleju
50g bekonu
łyzka masła
2-3 łyżki swieżej zieleniny (antka, kolendra itd.)
szklanka naturalnego jogurtu
sól - pieprz
z chleba tostowego obciąć skórkę, namoczyc w ciepłej wodzie. Cebulę obrac, pokroić w kostkę. zagniesc na gładka masę z mielonym mięsem, osączonym chlebem i jajkiem. Doprawic sola i pieprzem.
Z masy uformowac kuleczki (raczej malutkie) Smazyc je w gorącym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor, WYJĄĆ
Do oleju pozostałego po smażeniu mięsa dodac masło a nastepnie
Kurki/ pieczarki + bekon pokrojony w cienkie paseczki. Smazyc az grzyby będa miękkie.
Połowe zieleniny wymiesać z jogurtem. doprawic sola i peprzem.
Ryż opłukać. Ugotować na sypko w dużej ilosci osolonego wrzątku. Osączyć Ułożyc na talerzu. Obłozyc mięsnymi kulkami i grzybami smazonymi z bekonem, Posypać pozostałą zieleniną. Podawac z jogurtem.
jutro inne przepisy, bo dzis troszke literki lataja mi przed oczami :roll:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorcia
Administrator
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fort William
|
Wysłany: Czw 20:48, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
fajnie przydadza mi sie przepisy dla mojej zrzedy bo to tylko mieso chce jesc nic wiecej a mi sie czasami rzyg.......c chce za przeproszeniem tym codziennym wymyslaniem obiadow
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Nie 10:13, 18 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA CURRY
200 g ryżu
2 czerwone papryki
2 ogórki kiszone
jabłko
banan
curry
szczypiorek
sok z 1/2 cytryny
sól
łyżka oleju
Ryz ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Paprykę i jabłko opłukać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić - papryke w paseczki, jablko w krązki (jabłko w trakcie krojenia skrapiac sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiało). Banana obrać. Razem z ogórkiem pokroic w plasterki.
Olej doprawić do smaku curry, sola i sokiem z cytryny.
Ryz ułożyć w salaterce. Nastepnie obłożyć go papryką i owocami. Polac sosem.
Potrawę udekorować opłukanym szczypiorkiem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Nie 10:19, 18 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
WIEJSKA ZAPIEKANKA
szklanka ryżu
300g kiełbasy
2 czerwone papryki
2 pory
jajko
szklanka bulionu (z kostki)
1/2 szklanki smietany
150g żółtego sera
natka
3 łyzki oleju
sól i pieprz
łagodna papryka w proszku
Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Papryke umyć, nastepnie usunąć gniazda nasienne i pokroic w kostkę. Pory oczyscić. Pokroić w krążki. 2 łyzki oleju mocno podgrzać. Podsmażyc na nim pory, papryke i kiełbasę.
Ryz opłukać, gotowac 8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, Wymieszać z warzywami i połowa bulionu. Doprawic do smaku solą, pieprzem i mielona papryką.
Ryz z dodatkami uożyć w żaroodpornym, wysmarowanym resztą oleju naczyniu. Polać smietaną wymieszana z serem, jajkiem i pozostałym bulionem.
Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
posypac natką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dorcia
Administrator
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 1750
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fort William
|
Wysłany: Nie 10:26, 18 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
my wczoraj tezmielismy na obiad ryz wlasnego pomyslu
czyli wszystkiego po trochu : sos z pieczarek , suszonych polskich grzybkow, papryki , cebuli , kukurydzy i kurczaka doprawiony delikatem , wegeta, magi, pieprzem, ciut pasty pomidorowej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Nie 11:35, 18 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Jak okreslenie na naszych lubych ("zrzeda") sie ładnie przyjęła nam na forum :lol: Wiecie co bylabym wam wdzieczna za zamieszczanie fotek czy tez linków z zdjeciami owych potraw - o ile takowe posiadacie - waszych przepisów bo ulatwiloby to nam rozpoznanie czy udalo nam sie cos czy jednak nie. Bo jak czytam i czytam te wasze przepisy to nie moge nawet sobie wyobrazic jak to mogloby wygladac.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zorza
Bywalec
Dołączył: 10 Mar 2007
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: okolica Inverness
|
Wysłany: Nie 19:49, 18 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
te przepisy mam od "dawien dawna" i są w moim zeszycie kulinarnym.... tak więc ewentualne fotki mogą tylko z realu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mak4701
Wymiatacz
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1180
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Luton
|
Wysłany: Nie 20:45, 18 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
zorza moze byc i fotka z realu - mi nie przeszkadza. A nawet zobacze przy okazji jak pichcisz:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kad240
Stały bywalec
Dołączył: 02 Mar 2007
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kirkcaldy
|
Wysłany: Wto 8:47, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
a ja proponuje RYZOLE pyszne placuszki
20dag ryzu
1 duza porcja wloszczyzny z rosolu (bez kapusty)
2 jajka
10 dag maki
1/2 szklanki smietany
posiekana natka pietruszki
kostka rosolowa
2 lyzki masla
2-3 zabki czosnku
warzywa pokroic w drobna kostke.ryz ugotowac na sypko w rosole z kostki,odcedzic i wymieszac z maslem,ostudzic.
z maki,smietany i zoltek zrobic ciasto,dodac posiekane warzywa i posiekany lub zmiazdzony czosnek,natke oraz ryz,ewentualnie doprawic do smaku sola,pieprzem lub pikantna papryka.bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli,wymieszac delikatnie z ciastem.zanurzona w tluszczu lyzka nabierac porcje ciasta i klasc na rozgrzany olej niewielkie placuszki.podawac posypane startym zoltym serem lub z dodatkiem gotowego sosu pomidorowego.
polecam naprawde dobre.ja nie czekalam az ryz i warzywa ostygna.
moim "mezczyznom" bardzo smakowaly
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|