Forum Polacy w Wielkiej Brytanii                                                                       . Strona Główna Polacy w Wielkiej Brytanii .
Wielka Brytania, Szkocja, Fort William, Szkocja.Odwiedz dzial mieszkania, benefity w Szkocji.Szkocja to nasz drugi dom
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Zapotrzebowanie kaloryczne, skł. prod. żywnościowych,

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Sport
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pelik83
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fort William

PostWysłany: Sob 17:04, 12 Sty 2008    Temat postu: "Zapotrzebowanie kaloryczne, skł. prod. żywnościowych,

Poniżej znajdziesz aż nadto informacji dotyczących sposobu obliczania zapotrzebowania kalorycznego, składu produktów żywnościowych... Moderatorzy działu jak również Doradcy i stali bywalcy mają prawo i powinni na tej podstawie kasować/ignorować posty świadczące o lenistwie użytkowników. Zanim zadasz pytanie w stylu obliczcie mi zapotrzebowanie, ile gram białka zawiera 100 g piersi kurczaka pomyśl, że niepotrzebnie zaśmiecasz dział, szybciej sam znajdziesz odpowiedz tutaj:



Zapotrzebowanie kaloryczne:
Właściwa kontrola kaloryczności diety pozwala nam na podejmowanie właściwych decyzji we właściwych momentach. Kalorie to element zdecydowanie najważniejszy, jeśli chodzi o regulację związaną z utrzymaniem/utratą/wzrostem wagi. Ilość/kompozycja posiłków, rozkład makroskładników, Indeks glikemiczny to elementy nieporównywalnie mniej ważne niż kalorii. Z tego powodu najpierw należy zadać sobie pytanie ile kalorii powinienem zjadać, a dopiero potem jakie kalorie są mi potrzebne.

Nasze całkowite zapotrzebowanie kaloryczne(TDEE) będzie składało się z kilku podstawowych elementów:

TDEE = BMR + TEA + TEF + NEAT

BMR - Podstawowa przemiana materii
Mężczyźni
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) + 5

Kobiety
BMR= (9.99 X waga (kg)) + (6.25 X wzrost (cm)) - (4.92 X wiek) - 161

TEA - Kalorie spalone ze względu na aktywność fizyczną
Trening siłowy
7 - 9 kcal na minutę w zależności od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
4-7% Całkowitego zapotrzebowania kalorycznego

Trening areobowy
5 - 10 kcal na minutę w zależności od intensywności
EPOC - Kalorie spalone po wysiłku
-lekka intensywność - dodatkowe 5 kcal
-średnia intensywność - dodatkowe 35 kcal
-wysoka intensywność - dodatkowe 180 kcal

TEF - Efekt termiczny pożywienia
6-10% TDEE

NEAT - Pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności
NEAT najczęściej waha się w granicach 200-900 kcal. Proponuję tutaj decyzję o ilości dodanych kalorii uzależnić od typów ekto-, endo-, mezomorfik.

200-400 kcal - endomorfik
700-900 kcal - ektomorfik
400-500 kcal - mezomorfik

Przykład:
Mężczyzna, ektomorfik, 20 lat, 60 kg, 180 cm, 3 intensywne treningi siłowe po 45 minut(właściwa dla tego typu budowy ilość), trening areobowy ograniczony do 5-10 minut przed i po treningu, interwały(brak).

1. Podstawową przemianę materii(BMR):
BMR = (9.99 X 60 (kg)) + (6.25 X 180 (cm)) - (4.92 X 20) + 5 = 1631 kcal
2. Kalorię spalone podczas aktywności fizycznej(TEA):
Trening siłowy - 3 x 45 min x 9 + EPOC(3 x (7% z 1631 = 114)) = 1558 kcal
3. Wynik z punktu 2 dzielimy przez 7(dni tygodnia) = 223 kcal
4. Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3:
(BMR)1631 kcal + (TEA)223 kcal = 1854 kcal
5. Dodajemy NEAT:
1854 kcal + 900 kcal = 2754 kcal
6. Doliczamy efekt termiczny pożywienia (TEF)
2754 + TEF(10% z 2754 = 275) = 2754 + 275 = 3029 kcal

Uwaga: ze względu na typ ektomorficzny wszystkie wartości nie tylko NEAT uwzględnione są w górnych granicach. By podjąć decyzję zaliczającą nas do właściwego typu budowy musimy mieć pewne doświadczenie odnośnie reakcji własnego organizmu. Dla osób początkujących nie posiadających tej orientacji proponuję wybrać najniższe opcje i stopniowo zwiększać kaloryczność diety w zależności od efektów.

Oszacowania kalorii spalonych między innymi na podstawie opracowań:
Zelasko CJ. Exercise for weight loss: what are the facts? J Am Diet Assoc. 1995 Dec;95(12):1414-7.
Bahr R. Excess postexercise oxygen consumption - magnitude, mechanisms, and practical implications. Acta Physiol Scand (1992) (Suppl 605): 1-70.

RMR - według Mifflin-St. Jeora.

3) Liczniki kalorii spalonych - dodatkowy element, który może być pomocny w określeniu ile kalorii w diecie jest nam potrzebne.

[http://www.exrx.net/Calculators/Calories.html]
[http://www.bieganie.pl/zdrowie/kalkulatory/ukalorie.html]

Po ustaleniu zapotrzebowania kalorycznego najbardziej rozsądne wydaje się sprawdzenie otrzymanego wyniku w praktyce. Jeśli przez kilka tygodni nasza waga nie zmienia się znacząco przy danej kaloryczności to znaczy, że obliczenia były poprawne. Możemy spokojnie ustalić deficyt lub nadwyżkę kaloryczną w zależności od potrzeb. Jeśli natomiast waga zmniejszyła/zwiększyła się podczas tej wstępnej fazy powinniśmy uwzględnić to podczas ustalania deficytu/nadwyżki.



Pomiar tkanki tłuszczowej:
Kaloryczność diety nie jest ustalane na stałe, gdy chudniemy/tyjemy jednocześnie zmienia się nasze zapotrzebowanie, z czasem nasz organizm adaptuje się do danej kaloryczności i by możliwa była kolejna progresja należy zrobić korektę kalorii. W podjęciu decyzji i zrobieniu korekt może nam pomóc przemyślana kontrola efektów związana z pomiarem wagi, obwodów, % bf co 2-3 tygodnie. Najbardziej wartościowym wskaźnikiem wydaje się pomiar tkanki tłuszczowej, przy jego określeniu są również największe problemy. Prawdopodobnie te sposoby wyliczania będą pomocne i jeśli nawet nie dadzą nam bardzo dokładnego wyniku to pozwolą na kontrolę zmian.

1) Pomiar fałdomierzem:

[http://www.sfd.pl/temat263219/]

2) Pomiar na podstawie obwodów dla osób nie posiadających profesjonalnego sprzętu:

[http://www.mybodycomp.com/]


Skład produktów żywnościowych:
1) Dziennik posiłków - praktycznie nic więcej nie jest Ci potrzebne:

[darkthorn.republika.pl/dp.htm]

2) Najprostsze tabele, według których z pewnością znajdziesz szybko odpowiedz ile podstawowy składników odżywczych zawierają standardowe produkty:

[http://www.dobradieta.pl/tabele.php]

3) Bardziej dokładne tabele zawierające również informacje o mniej standardowych produktach:

[http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/index.php]
[http://www.nutritiondata.com/nutrient-search.html]
[http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/]

4) Wagi produktów - jeśli masz problem z określeniem wagi danego produktu poza poniższym postem możesz skorzystać z tabel z punktu trzeciego, na pewno będą pomocne:

[http://www.sfd.pl/temat198648/]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polacy w Wielkiej Brytanii . Strona Główna -> Sport Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin